Från regniga öst till soliga väst

Vi lämnade ett grått Dunedin tidigt på måndagmorgonen för att ta oss upp längst östkusten. Vårt mål var att resa genom Lindis pass, men tyvärr blev det liten snöstorm här och man kunde inte ta sig igenom utan snökedjor (vi har bara sommardäck, i Nya Zeeland har de inte hört talas om vinterdäckJ). Utmed östkusten besöktes Mouraki boulders, som är runda stenar i vattnet. De var fina i hällregn.Sofia skulle bestiga en av dessa och bestämde sig för att ta sats på en klippa bredvid bouldern. Tyvärr visade sig klippan vara en lerhög och båda hennes skor blev helt och hållet täckta av ockra-färgad lera som fick sköljas av i det ’varma’ havet.

Mauraki boulders

Sofias fötter

Vi begav oss utmed Pigroot mot Wanaka, som är en fin by belägen vid en stor sjö. Efter kvällsprommenad kring sjö, blev det sen filmkväll på hostlet Purple Cow. Dagn efter tog vi ytterliggare en prommenad kring sjön, denna gång i strålande solljus. Sen blev det lyxig frukost på kafé innan det bar av mot Haast Pass.  Även detta pass var vi lite oroliga över att komma genom, då det varnades för snö och is. Men det visade sig att vägen ar helt ren och vi hade inga problem att ta oss genom. Haast pass går genom Aspring nationalpark, så vi tog en liten paus och promenerade till ett fint vattenfall. Efter detta susade vi på till ’byn’ Fox (ca 8 hus) vid Fox Glacier. Vi tog en kvällspromenad kring Lake Matheson och fick några justa pics på Mount Cook och Mount Tasman- som speglade sig i sjön.

Wanaka

Lake Matheson

Nästa dag var det äventyr på högnivåJ Vi +tre andra skandinaver (varav två var läkarstudenter) följde med en turguide upp på Fox Glacier. Turguiden tog oss runt genom sprickor, in i grottor och ledde oss på säker fot oss över den hala isen. Vi hade tur med vädret och fick strålande sol hela dagen. Glaciären var magnifikJ

I en spricka i glaciären

Fox, utsikt uppe från glaciären

Glada men något trötta efter en heldag på isen, bar det på kvällen av mot Franz Josef.

På torsdagen satte vi oss i bilen och körde igenom Arthurs Pass. Det är ett naturskönt pass som går genom södra alperna.  På vägen stannade vi för att äta lunch och hälsa på Keas som är bergs-papegojor. De var väldigt nyfikna och var sugna på både vår lunch och bilens gummilister. Väl framme i Arthurs pass samhälle tog vi en liten promenad i nationalparken till Devils Punchbowl, ett fint vattenfall.

Nyfiken Kea

 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0