Brisbane

Mitt första intryck av Brisbane var att staden var tråkig. Jag jämförde väl med Sydney och denna stad har inget som kommer i närheten av Operahuset. Men när jag nu har bott här i några dagar har jag märkt att de centrala delarna faktiskt är väldigt fina. Det finns inga maffiga byggnader utöver vanliga skyskrapor med kontor och lägenheter men massa bra shopping, shyssta caféer fina promenadstråk längs floden, ett pariserhjul, en konstgjord strand och ett mangroveträsk i stadens botaniska trädgård. Dessutom hittade jag en affär som sålde saltlakrids!

En av Brisbanes broar över floden.

Här i Brisbane har jag landat lite, tvättat, sovit ordentligt, ätit bra mat, joggat och slappat J. När jag inte var upptagen med det tog jag mig till en djurpark med 130 koalor och massa andra djur. Det var en väldigt fint zoo med många av djuren lösa i stora inhägnader som man kunde gå in i. Bland annat hade dom kängururna så, så jag fick chansen att klappa och mata dem J. Jag fick också krama en koala. Helt klart en mysig upplevelse J De hade också dingos, tasmanska djävlar, wombatar och ett gäng andra djur.

Jag matar en känguru :)

En av de 130 sömniga koalorna.

 

Nästa inlägg: Surfing i Noosa


Man lär sig mycket som Wannabe Vagabond…

Tips för er som tänkt övernatta på Sydneys flygplats eftersom ni ska med ett mycket tidigt morgonflyg.

 

1.     Åk inte till inrikes terminalen, den stänger helt vid 24:30 tiden.

2.     Ta hissen för att komma till den internationella terminalen (så man slipper stå och se dumma ut på fel sida av en glasdörr som vägrar att öppna sig).

3.     Kom i god tid, utbudet av stolar är synnerligen begränsat.

4.     I händelse av att man ändå får sittplats på det kalla stengolvet, sitt så långt bort från ytterdörren som möjligt, det drar där.

5.     Om man sitter på golvet, titta inte på hur golvet ser ut efter att skurbilen åkt förbi (man inser hur skitigt det är där man sitter).

6.     Så uppenbart men ack så viktigt: Ha tålamod.

ingen Globetrotter än direkt…


SYDNEY

I tisdagskväll kom jag till den här bländande staden och insåg snabbt att det här är en stad i min smak. Jag kunde inte låta bli att ta en promenad längs med vattnet vid Circular Quay därifrån man har riktigt god utsikt över både Sydneys harbour bridge och opera. Att det hostelet jag bodde på var helt nybyggt, fräscht och hade ett perfekt läge med operan som granne åt öster och Harbour bridge till väster gjorde inte mitt första intryck av Sydney sämre. Första dagen kickstartades med en joggingtur förbi operahusen och kungliga botaniska trädgården, hääärligt! Efter frukost fick det sen bli en promenad över den berömda bron. Den är ganska lång kan jag säga, speciellt när man har gått över bron och precis ska vända tillbaka och det börjar ös-regna. Blöt blev jag och svängde förbi hostelet och bytte skor innan jag gick en promenad i the Rocks, som är Sydneys äldre stadsdelar (från 1800), väldigt pittoreskt. Jag passade på att få min kulturdos för dagen genom att besöka 2 museum. Speciellt Museum of Contemporary art är värt ett omnämnande där jag fick se konst jag aldrig sett förut, och jag har fortfarande inte bestämt mig om jag gillar att det var så nytänkande…

Nästa dag tog jag färjan ut till Manly, ett bostadsområde med en av Sydneys fina beacher. Jag spanade in den men eftersom vädret var lite små ruggigt på morgonen blev det inget dopp. Men jag kollade in de många tappra surfarna som kämpade med och mot vågorna. Sen tog jag en promenad längs med kusten, jag gick genom ett naturskyddat område och fick se lite av hur naturen häromkring ser ut. Vid lunch försvann molnen och solen stekte - kändes som sommar! På kvällen mötte jag min tyska kompis Nora (tidigare omnämnd) som flög in från Auckland. Vi åt middag på en mysig italiensk restaurang som en bra avslutning på en härlig dag.

 

Morgonen efter blev det färje-sightseeing och sen lite promenad i Darling harbour där vi sen kikade in på stadens akvarium. Där kunde man se många fiskar, rockor, hajar, sjökor och vattenlevande däggdjur i för små vattentankar. Sen en promenad längs vattnet igen (det finns mycket kuststräcka i Sydney) innan vi bokade biljett till en konsert med Sydneys symfoni orkester. Det var riktigt häftigt att höra den stora orkestern spela ”klassiskt” klassiska stycken och också det lite mer ”moderna” klassiska bitarna. Men rörande arkitekturen så är den mer spektakulär på utsidan än på insidan. Jag och Nora mötte upp 3 av hennes kompisar från studietiden och de tog med oss till en flashig nattklubb, Ivy. Vi lyckades komma in på vip-våningen högst upp på taket och avslutade där kvällen med drink och dans.

Sydney by night...

Djurtemat från fredagen hängde med även på lördagen då vi inledde med att kolla in Auckland wildlife park. Kul att se kängurur, koalor, ormar, wombatar och massa andra djur.

Kängururna slappar i solen.

Chillade i darling harbour och njöt av solgasset innan vi tog och till Hyde park för en fish and chips. Sen blev det Sydney Tower (som faktist inte alls var like spektakulärt som Aucklands) innan vi tog igen oss på hostelet under kvällen. Sammanfattningsvis riktiga toppendagar! Härnäst kommer Brisbane…


Södra alperna igen

kunde inte motstå frestelsen att lägga in några ytterligare bilder på alpkedjan.
Utsikten åt ena hållet vid toppen av liften.
Utsikten åt andra hållet, ser ni att man skymtar havet längst bort?

Skidåkning i södra alperna!!!

I torsdags lämnade Sofia och jag vår hyrbil, lite mer sliten (speciellt bromsarna) än när vi plockade upp den 15 dagar tidigare. Vi sa sen hejdå till varandra och försökte tänka på att det inte är så länge kvar tills vi ses i Linköping igen.

Dagen efter hade jag ytterligare en dag i Christchurch, tittade bland annat in på konstmuseet där utställningen för ”yngre besökare” tilltalade mig mest J. På lördagen tog jag bussen till södra alperna och Methven, här var det varmare än det varit på hela vår roadtrip och rosorna blommade… jag började tvivla på att skidåkningen skulle vara så bra. Men jag fick i alla fall riktigt schyssta hyrgrejer. Spenderade lördagskvällen på the blue pub med några av de som bor på hostelet, riktigt trevligt med mycket folk och liveband. På söndagsmorgonen regnade det men det var inte så mycket att göra åt, utan det var bara att ta med sina grejer till shytteln, och åka 40 minuter på en slingrig ko-stig, som åt ena hållet avgränsades av ett stup helt utan räcken. Läskigt! Men jag kom väl fram till Mount Hutt. Dagen bjöd på ganska tung snö, både riktigt dålig och riktigt bra sikt. Träningsvärk! Nästa dag bjöd på strålande sol och 10 cm kall nysnö- toppen och helt fantastiska vyer!

/Lisa

Ni ser i bakgrunden vilka tydliga kontraster i snön det är...eller inte
Skidåkning ovan molnen :)

Over and out from New Zealand!

Sista inlägget… det känns lite vemodigt att vår resa i Nya Zeeland faktiskt är slut nu.

Känns som om det var nyss vi stod på Arlanda och tänkte att nu börjar äventyret. De sista dagarna här har spenderats i Hanmer springs, där badade vi i varma källor och cyklade terrängcyklar. Cyklandet var superkul och spännande och bjöd på gratis lerbad för oss båda.

Lisa testar granserna pa sadeln.

I Hanmer springs testade vi också nattlivet, vilket var en upplevelse utöver det vanliga med god Irish coffé och ett väldigt tjat om Queenstown.

Därefter bar det av mot Kaikoura, ösregnet var inte så inspirerande så därför blev det långlunch på mysigt café. Självklart fanns skaldjur på menyn i denna lilla kust- ”stad”. Vi tog in på ett mysigt hostel med havsutsikt innan vi kollade in pälssälarna på Kaikoura peninsula. De fanns i hundratals längs kusten och vissa var nyfikna nog för att komma upp på bilparkeringen för att hälsa på oss. På peninsulan vandrade vi längs stranden och när tidvattnet kom blev vi tvungna att raskt evakuera uppför en brant. Eftersom det har regnat en hel del var branten rätt lerig så man fick klamra sig fast med både näbbar och klor för att inte glida ner. Men som tur var kom vi helskinnade upp och vilade upp oss på kvällen med en mysig korvmiddag.

 

Tjejen som pratar med salar.

Salkoloni

 

Dagen därpå visade sig solen och vi tog en båttur för att titta på valar. Vi såg 4 kaskelotter på nära håll, flera sjöfåglar (inkl albatrosser) och skymtade en Hectorsdelfin. En fantastisk upplevelse!

Massiv!

Sista anhalten än Christchurch, här har vi vilat benen med en 3h promenad längs den historiska Bridal track. Detta inkluderade 180 härliga minuter i brant uppförs- eller nerförslutning. Ikväll väntar en hejdundrande avskedsmiddag innan vi skiljs åt imorgon.

 

Christchurch

 

Det var allt fran oss och fran var harliga resa runt Nya Zeeland!


Från regniga öst till soliga väst

Vi lämnade ett grått Dunedin tidigt på måndagmorgonen för att ta oss upp längst östkusten. Vårt mål var att resa genom Lindis pass, men tyvärr blev det liten snöstorm här och man kunde inte ta sig igenom utan snökedjor (vi har bara sommardäck, i Nya Zeeland har de inte hört talas om vinterdäckJ). Utmed östkusten besöktes Mouraki boulders, som är runda stenar i vattnet. De var fina i hällregn.Sofia skulle bestiga en av dessa och bestämde sig för att ta sats på en klippa bredvid bouldern. Tyvärr visade sig klippan vara en lerhög och båda hennes skor blev helt och hållet täckta av ockra-färgad lera som fick sköljas av i det ’varma’ havet.

Mauraki boulders

Sofias fötter

Vi begav oss utmed Pigroot mot Wanaka, som är en fin by belägen vid en stor sjö. Efter kvällsprommenad kring sjö, blev det sen filmkväll på hostlet Purple Cow. Dagn efter tog vi ytterliggare en prommenad kring sjön, denna gång i strålande solljus. Sen blev det lyxig frukost på kafé innan det bar av mot Haast Pass.  Även detta pass var vi lite oroliga över att komma genom, då det varnades för snö och is. Men det visade sig att vägen ar helt ren och vi hade inga problem att ta oss genom. Haast pass går genom Aspring nationalpark, så vi tog en liten paus och promenerade till ett fint vattenfall. Efter detta susade vi på till ’byn’ Fox (ca 8 hus) vid Fox Glacier. Vi tog en kvällspromenad kring Lake Matheson och fick några justa pics på Mount Cook och Mount Tasman- som speglade sig i sjön.

Wanaka

Lake Matheson

Nästa dag var det äventyr på högnivåJ Vi +tre andra skandinaver (varav två var läkarstudenter) följde med en turguide upp på Fox Glacier. Turguiden tog oss runt genom sprickor, in i grottor och ledde oss på säker fot oss över den hala isen. Vi hade tur med vädret och fick strålande sol hela dagen. Glaciären var magnifikJ

I en spricka i glaciären

Fox, utsikt uppe från glaciären

Glada men något trötta efter en heldag på isen, bar det på kvällen av mot Franz Josef.

På torsdagen satte vi oss i bilen och körde igenom Arthurs Pass. Det är ett naturskönt pass som går genom södra alperna.  På vägen stannade vi för att äta lunch och hälsa på Keas som är bergs-papegojor. De var väldigt nyfikna och var sugna på både vår lunch och bilens gummilister. Väl framme i Arthurs pass samhälle tog vi en liten promenad i nationalparken till Devils Punchbowl, ett fint vattenfall.

Nyfiken Kea

 Några av de utlovade bilderna till förra inlägget.

Road trip genom kargt landskap...
I Legolas fotspår!
Bördigt landskap, bara några mil från det tidigare så karga...
Gulögda Pingviner nära Nugget point på Catlins kust.
Sofia på Sand fly bay, sanden flyger och lägger sig i stora drivor på bergen. Här trivs pingviner men de var inte här när vi besökte platsen. (ursäkta för storleken, uppkopplingen är inte på topp).

Äntligen semester!

Projektrapporterna är inlämnade och ytterligare 30 hp har inhåvats! J Nu är det dags för semester tänkte vi och flög till Nya Zeelands södra ö. I Queenstown hämtade vi upp vår hyrbil från Jucy, ”El Cheapo”, den har några år på nacken och går lite trögt i uppförsbackarna men rullar än så länge. Efter stärkande lunch i Queenstown på vårt stammis-ställe Halo, körde vi söderut. Vi passerade vindalar, alper, bonniga hålor och gick på marken där Legolas också satt sin fot. Vi bestämde oss för att övernatta i Gore, vi räknade med att få plats, i och med att det är lågsäsong (vinter) nu. Men vi hade inte hade inte räknat med att Gore är Nya Zeelands Country-huvudstad, och dom just denna helg hade festival (för övrigt enda tillfället som denna stad någonsin får besök av turister). Efter mycket letande efter lediga bäddar slutade det med att vi kom till ett rart par som bjöd in oss i sitt hem (som var ett B&B). Vi njöt av oväntad lyx med elektriska filtar, då Nya Zeeländarna är förtjusta i att inte isolera sina hem.

Efter en stadig frukost, ägg, korv, bacon, rösti, tomat, toast, musli mm. Begav vi oss mot Catlins coastline (Nya Zeelands sydkust). Bilturen bjöd på många häpnadsväckande stränder, gulögda pingviner,vattenfall, blåshål och ”petrified” forest. Catlins slutar vid Balclutha, som är den mest dieselluktande platsen vi någonsin varit på (den huvudsakliga näringen i området är jordbruk) J. Efter en underbar dag med soligt och härligt väder anlände vi på kvällen till Dunedin. Här tog vi in på ett hostel, åt middag och tog en kvällspromenad bland de läskigt gotiska byggnaderna i stadens centrum.

Nästa dag begav vi oss till Otago peninsula, en halvö nära Dunedin. Där såg vi slående utsikter (bland annat över sand), mer blåshål, sjölejon, fåglar, en säl och dagens höjdpunkt- albatrosser! Albatrosserna var denna dag ganska skygga men en tuffing kom in nära kusten och vi fick en ordentlig titt på denna majestätiska fågel J . På kvällen gjordes Dunedin by night.

Söndagen spenderades på Dunedins ”skotska” gator. Dagen kickstartades med joggingtur till världens brantaste bebodda gata, den var brant!

Efter brunch på hostlet kände vi oss redo för en stadstur. Nya gympadojor och värmande plagg inhandlades. Det kan behövas i det här klimatet. Just denna dag var det på eftermiddagen kallt och regnigt.  Vi kurade på Starbucks och försökte vänta ut det hela men tålamodet tröt och vi blev lite blöta på vägen tillbaka till hostlet.

Av någon anledning kan bilder inte laddas upp just nu... men bilder utlovas i framtiden!

RSS 2.0