Uppdatering från Auckland!

Förra helgen ställde vi till med ett partaj för vår Valerie som snart ska åka hem till Österrike. Vi klämde in 16 personer i vår lilla lägenhet, det var trångt men alla var glada utom grannen (som kom in vid halv elva! och svor och klagade). Kvällen avslutades med Big Night Out, ett samarbete mellan många klubbar på Karangahape road. Full fart och trevligt! Grabbarna och tjejerna på health systems vet verkligen hur man partar och vi var inte svåra:)Därefter ägnades en lugn söndag åt pakhäng och fikande.
Nästa nyhet är att vi på måndagen för första gågnen fick reda på vad vårt projekt går ut på. Det känns mycket bra och vi känner att vi haar gott om tid att slutföra projektet och hinna med några veckors resande innan hemfärd. Vår handledares kommentar var 'Oh, we want you to travel', han tror stenhårt på att vi kan skriva ihop två publicerbara artiklar. Känns bra att ha hans förtroende...

Efter en hård arbetsdag blev det i onsdags dags för sushiafton i Parnell med våra härliga vänner. De kan verkligen göra sushi här! Sofia provade seaweed-salad, som hon tyckte smakade förvånadsvärt bra även om konsistensen var något annourlunda. Kvällen avslutades med praliner och chocolate-submarine på lokala chokolaterian. Hit ska vi tillbaka! Mätta vandrade vi hem, nöjda med kvällen.
Idag (fredag) har Sofia druckit världens största tropiska smoothie och Lisa smakat den beryktade macadamia-glassen på Skycity. Nu väntar middag, gott vitt lokalt vin och Lisa's hummus (ett underverk vi upptäckt här):)
Allt från oss för den här gången!


Fika Wellington


Wellington!

Sista anhalten på vår resa var Nya Zeelands huvudstad- Wellington. Hit tog cvi oss med buss från Christchurch utmed sydöns västkust. Här såg vi både sälar, sjölejon och albatrosser! Efter en låång busstru (med en något osäker busschaufför som inte vågade köra snabbare är 30 km/h) kom vi fram till Picton och tog färjan över till Wellington. Från färjetrminalen bestäme vi oss för att lyxa och ta en shuttle in till city, vi hamnade i mitt i 70-talet i en bil full med julgransbelysning, discokulor och ABBA-musikvideor på högsta volym:). Därefter väntade en lugn kväll på YHA med tv-mys och gröt -mmm!
Dagen därpå påbörjades på Te Papa Tongareva museum med Maori-utställningar och nutida konst. Väl värt ett besök. Därefter spenderades dagen shopping och ätande på stadens många berömda kaféer (Wellington är känt för att ha ett av världens bästa kafé-utbud). På kvällen bestämde vi oss för att laga god lyxmiddag (som alternativ till hummus, mackor, gröt och tonfisk på burk), tyvärr lyckades vi köpa äcklig pesto, rostbiff som var något geléartad och göra bakade potatisen överkokt och rå på samma gång....detta är en sann konst vill vi påpeka! Viet var dock mycket gott och vi träffade en trevlig svensk kille som vi gick ut och tog en öl med på Cuba Street.
Vår sista dag i Welington spenderade vi i Zealandia Wildlife Sanctuary, ett 225 hektar sotr inhängnat område med inhemsk Nya Zeeländs urskog. Inhängnaden är till för att slydda alla de fåglar (bland annat marklevande Kiwi) från däggdjur. Efter en förmiddags vandrande i bushen tog vi en tio minuters bussresa in till centrum för ett fika-marathon under eftermiddagen. Ett mycket bra slut på en härlig resa!
Sedan väntade en vacker tågresa på 12 timmar tillbaka till Auckland - med utsikt över regnskogar, vulkander, hav och gröna kullar som tagna ur Sagan om Ringen.Lisa utanför Te Papa museum
Fika:) mmm!Zealandia

Christchurch

Efter 6 dagar i Queenstown tog vi en buss mot Christchurch. Hela resan tog ca 9 timmar men landskapet ändrades hela tiden och vår kunnige busschaufför berättade då och då intressanta saker om landet, så det kändes inte så farligt långt. Vi passerade höglandet (där regnar det tydligen så lite att det klassas som öken) flera sjöar och glaciärklädda berg. Väl framme i Christchurch letade vi snabbt upp vårt hostel vi bokat i förväg och käkade lite innan vi gick ut en sväng. Vi hamnade på en trevlig bar tog varsin Irish coffe, välbehövligt på den kalla södra ön (jämfört med den sköna värmen i Auckland). När vi druckit upp mötte vi Erik, vår vän hemifrån Linköping. Vi slog oss ihop med honom och hans 2 franska vänner och tog en drink på en annan bar. Det var väldigt roligt att träffa honom och hans kompisar var riktigt festliga trots lite bristande språkkunskaper :).
Följande dag gjorde vi stan. Började med en shoppingrunda (Uggs och jeans inhandlades), sedan ett besök i stadens katedral(maffig) följt av kaffe med Erik som sen guidade oss till den botaniska trädgården. Där kunde vi se alla möjliga engelska växter (inget native träd så långt ögat kunde nå). Det fanns en rosenträdgård, en djungel med ett bananträd och en kaktuspark. Mycket fint alltihop. :)
Efter lunch i parken tog vi bussen till en nära strand. Vi promenerade lite på piren och spanade in surfarna som kämpade mot vågorna, själva var vi ganska nöjda med att hålla oss på landbacken och ta en glass och kaffe.
Trötta efter en intensiv dag lagade vi lite mat på hostelet och stupade i säng helt utmattade.
Ökenbild tagen från bussenBeach utanför Christchurch
Sofia och Erik i rosenallén

Queenstown

Hej igen! Nu är vi tillbaka i Auckland och det kändes faktiskt lite som att komma hem. Vi har haft en underbar trip till Nya Zeelands södra ö och på vägen tillbaka hann vi med en visit i Wellington.
Queenstown kom vi till på påskdagen, det visade sig vara en liten stad i södra alperna, full av turister. Vi hittade snabbt till vårt första boende, Reavers lodge, som var måttligt fräscht men hade väldigt fin utsikt! Första dagen gick vi runt i stan och efter en picknick på stranden provade vi gondolan (linbanan) upp på en bergstopp med utsikt över staden och sjön Wakatipu. För att inte verka för vuxna prövade vi luging, en sorts lådbilar som man raceade nerför berget med. Även om vi höjde medelåldern på banan något var det riktigt skoj! Vem som vann avslöjas dock inte... Dagen avslutades med en av de bättre pizzorna vi någonsin ätit (alltså top notch) och skönt barhäng.
Dagen därpå tog vi bussen till Arrowtown som är en "stad" (läs by) som växte upp under guldruschen. Här utövade vi lite tramping, som bjöd på vackra vyer och kalla fötter. Att vada igenom en glaciärflod är ingen barnlek. :) Efter några timmar hittade vi en perfekt picknick plats på en liten äng och intog där vår matsäck. Vi hann också dåsa till lite i solen och bli något rosa innan vi gick tillbaka igen. Själva staden var lite för exploaterad för vår smak men vi hittade mysigt kafé med gott fika.
Tredje dagen blev den en busstur till Milford sound (en fjord) i fiordlands nationalpark. Vi hade osannolikt tur med vädret eftersom vi fick strålande sol på värdens näst regnigaste plats. Bara bussturen var slående vacker kantad av höga berg täckta av regnskog, glaciärer och vattenfall. På bussen träffade vi ett par trevliga finnar som vi hängde med under dagen. Väl framme hoppade vi på en båt som tog oss runt i fjorden och ut till tasmanska havet. Vi hade också tur med vindarna eftersom vi denna dag hade lugna vatten att fara på, vanligtvis kan det tydligen bli väldig sjö och blåst längs denna kustremsa då tasmanska havet möter stilla oceanen. Även båturen var så vacker att den tog andan ur oss :).
Följande 3 dagar deltog vi i NIWAs UV konferens. En del av föreläsningarna var lite väl avancerade för oss, speciellt de mer detaljerade om cellväggar i mossor. Men merparten handlade om sådant vi kunde relatera till och var väldigt intressanta. Vi bidrog själva med en mycket fin poster. Vi gjorde vårt bästa för att socialisera med de ledande professorerna inom området, och lyckades bra- inte så mycket snack om forskning utan mer om turistmål, Abba och stjärntecken. Vi blev bjudna på konferensmiddag, restaurangmiddag och 2 frukostar - toppen!  Vattenfall i Milford soundMilford sound- ser ni båten?Utsikt från picknickplatsUtsikt över Queenstown

Sofia och Valerie på beachen


Waiheke Island!

Efter en lång, hård och givande arbetsvecka är vi äntligen klara med vår poster och abstractet till konferensen i Queenstown, vilade vi upp oss på Waiheke Island. Dit tog vi färjan tillsammans med Valerie (vår österrikiska vän) och väl där hyrde vi en bil. Den var blå och söt även om den hade lite problem att ta sig upp för de branta uppförsbackarna på ön. Vänstertrafiken klarade vi med galans förutom att vindrutetorkaren slogs på varje gång vi skulle svänga (istället för blinkersen). Utan missöden tog vi oss runt på den fantastiska natursköna ön, full av får, kossor och vingårdar. Tyvärr kunde vi inte stanna och smaka på några vin då långfredag här är lika med stängt på de flesta ställena. Istället blev det en god kaffe på ett kafé med havsutsikt och picknick på stranden. Det blev också en skön simtur i stilla havet innan hemfärd. Idag har vi packat och ordnat inför vår 10-dagars resa söderut. Svårt att veta vad man ska ha med sig då vi ska vara representabla på konferens och samtidigt backpacka med friluftsutrustning och lätt packning. Ingen lätt kombo. :)
Ikväll vändar "

Stony Batter är besegrat!


Waihekes ostsida


Tre på äventyr


RSS 2.0